Xing Shen Zhuang

Wat is Xing Shen Zhuang?

Xing Shen Zhuang is een onderdeel van Qi Gong, een bewegingssysteem uit China dat zich gedurende de afgelopen 5000 jaar heeft ontwikkeld en uit meer dan 3000 verschillende bewegingsvormen bestaat die men beoefent om lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren.

‘Qi’ is het Chinese woord voor ‘levensenergie’, de bezielde kracht die door alle levende wezens stroomt, vaak ook benoemd als ‘de adem van het leven’.
‘Gong’ kan worden vertaald als ‘de voordelen die voortvloeien uit doorzetten en oefenen.’
In deze context betekent Qi Gong het leren beheersen van en werken met de stroom van levensenergie.

E-Mei-Shan
Xing Shen Zhuang is ontstaan op de West-Chinese berg Emei Shan, zo’n 1000 jaar geleden. Xing Shen Zhuang is langs zowel Taoïstische als niet Taoïstische kanalen doorgegeven en wordt nu nog steeds beoefend door een groot aantal Boeddhistische en Taoïstische sekten.

Letterlijk betekent de naam van deze qi gong het meesterschap (Zhuang) van de metafysische vormloze geest (Shen) zich te manifesteren in een definitieve lichaamsvorm (Xing). Of kortweg: lichaam en geest worden één door beoefening van deze qi gong.

coloana-vertebrala
Xing Shen Zhuang legt de nadruk op oefeningen voor de ruggengraat en vormt een compleet systeem voor beïnvloeding van de structuur van het skelet. Daarbij zijn er oefeningen voor schouders, armen, benen, heupen en ook voor de beïnvloeding van het energieveld rondom het lichaam.

method2-img
De oefeningen bestaan voornamelijk uit staande posities waarbij specifieke gebieden van het lichaam gestrekt worden terwijl tegelijkertijd de rest van het lichaam ontspannen wordt. De instructies voor de oefeningen zijn niet gecompliceerd maar accuraat, eenvoudig en gedetailleerd, de juiste uitvoering is daarentegen niet zo eenvoudig.

Door het beoefenen van Xing Shen Zhuang kan men een nieuwe gevoeligheid gaan ervaren in de ruggengraat, die doorwerkt naar het gehele lichaam. Beoefenaars kunnen ervaren dat de meridianen, de energiekanalen in het lichaam, zich openen waardoor organen en spieren zich (kunnen) ontdoen van toxische stoffen. De functies van organen, bloed, spieren, pezen, hormonen en lichaamvloeistoffen gaan zich in een nieuwe balans tot elkaar verhouden. Dit werkt weer in op onze emoties, waardoor we een kalme en evenwichtige geest krijgen.

Xing Shen Zhuang kan op verschillende niveaus worden beoefend.

Op basaal niveau worden in verschillende Chinese ziekenhuizen de oefeningen ingezet als middel bij de behandeling van uiteenlopende ziektes als artritis, osteoporose, allerlei soorten rugproblemen, en zelfs voor mentale ziektes als depressie e.a. Er wordt ook gezegd dat het diverse oogproblemen, onvruchtbaarheid en impotentie geneest.

Voor het bereiken van een meer gevorderd niveau is het binnen de traditie van Taoïstische Alchemie een eerste voorwaarde om de mind/geest/Shen te stabiliseren. De Shen heeft de neiging versnipperd te raken, onze geest zoekt naar afleiding van zichzelf, volgt gevoelens en verlangens die zich voordoen. Natuurlijk zorgt onze toenemende hectische levensstijl ook voor genoeg afleiding om de Shen te laten ontsnappen. Zo raakt de Shen versnipperd, niet meer gefocust.

acupointsIn de training onderzoeken we het lichaam door middel van oefeningen en centreren we onze aandacht door ons bijvoorbeeld op een specifieke wervel te richten , als middel om de gedachten te temmen, de focus binnen het lichaam te plaatsen, te kijken naar ons innerlijke universum. Zo krijgen we, beetje bij beetje, bewustzijn en controle over gedeeltes binnen in ons lichaam. Door de verhoogde concentratie ontwikkelen we bewustzijn en perceptie en kunnen we onze innerlijke structuur ervaren.

Op deze manier leiden de oefeningen tot een vorm van staande meditatie. We vangen als het ware de Shen, de geest, en doordat we op den duur langere tijd in staat zijn de Shen vast te houden kunnen we deze langzaam verzamelen en opslaan in het frame van Xing (definitieve lichaamsvorm), dat we creëren door de lichamelijke discipline. Lichaam en geest worden één.

Monte-Emei---El-templo
tempel op Emei Shan